Jaro – zahrada se probouzí

Příroda si během zimy odpočinula a s prvními jarními paprsky vše doslova pookřeje. Nejen lidé a zvířata, ale zahrada. „Pomlazená“ příroda se probouzí.

Sníh zmizel i z nejvyšších kopců, sněhové hrablo putuje zpět do kůlny, nastává čas jarního zahradničení.

Začátek jara je vhodný na prořezávání stromků

Když pominou mrazy, nastane poslední vhodná doba na prořez ovocných stromků. Správné a včasné omlazení vás odmění lepší úrodou. Proč tomu tak je? Prořez starých a neproduktivních větví stromu šetří síly. Prořezání strom odstraněním zastíněných a dovnitř rostoucích větví prosvětlí a pomůže mu tak v boji proti mechům a plísním. Pamatujte, že smysl má omlazovat nejen starší strom, ale i formovat strom, co má větve mladé. Jen strom s pevnou a formovanou korunou bude úrodu dívat pravidelně. Na prořez mladých stromků vysazených na podzim i na jaře se hodí právě jarní měsíce. Pozor dejte, aby řez nebyl moc vysoký, pak vzniká pahýl zasychající i do zdravé části dřeva, ani hluboký. I ten narušuje zdravé dřevo. A na rozdíl od pahýlu nejde už opravit.

elektrická pila Dolmar ES-2140 A

Zpracování ořezaných větví vám ulehčí elektrická pila Dolmar ES-2140 A >>>. Pořiďte si ji a dostanete k ní jako dárek zahradnické nůžky

Chcete živý plot? S nůžkami to půjde lépe

Před zraky zvědavců vás skryje a zahradu opticky rozdělí živý plot. V létě poskytne vytoužený stín, ve kterém se schovají psi nebo kocouři. V zimě nás stálozelené keře těší svou barvou. Hlavním časem na stříhání keřů je doba, kdy končí jarní růst, a čas začátku podzimu, kdy se keře pomalu sbírají sílu na zimu. Pokud ale chcete mít plot upravený to požadovaného tvaru, začněte s drobnou kultivací už na jaře.

Zahradní technika nebude zahálet. Na drobné tvarování a prořez postačí elektrické nůžky na plot.

Video: Elektrické nůžky na plot Powerplus POWXG2015 v akci

 

Elektrické nůžky na plot Powerplus POWXG2015 >>>

Pro krásný trávník potřebujete vertikutátor

Pro tentokrát nechme otázku, zda mít trávník pečlivě pěstěný nebo „přírodně“ rostoucí, otevřenou. Pokud ale volíte anglický trávník, vertikutátor vám výsledek vylepší. Co by vás od koupě mohlo odradit? Především cena. Ne že by byla vysoká, ale vertikutátor – travní fréza – je jednoúčelová zahradní technika. Kterou využijete právě pro provzdušnění.

Vertikutátor nebo vertikulátor?

Samozřejmě vertikutátor. Ale tento zahradní stroj si někteří tak trochu upravili a vznikl „vertikulátor“. Ať už mu ale říkáte tak nebo onak, přístroj využijete při kypření hlíny a jejím provzdušnění. Umožní lepší přístup vody, tepla a přeseknutím starých kořínků povzbudíte růst nové trávy. Říkáte si, že se vám vertikutátor hodí. Pak pamatujte, že elektrický přístroj dobře poslouží. Ale neodvede takovou práci jako vertikulátor, pardon – vertikutátor – benzínový.

Video: benzínový vertikutátor a provzdušňovač Vega GT 5654 v akci

 

Benzínový vertikutátor a provzdušňovač Vega GT 5654 >>>

Půdu na úrodu připraví kultivátor

Mráz všechny hroudy nerozbije. Jarní půdu musíte na zahradničení ještě připravit. Co kromě kypření půdy všechno umí. Kultivátor neboli rotavátor je všestranný pomocník, co zastane spoustu práce. Dokáže orat, rozbít hroudy, pomůže vám s pletím i prohrnutím hnojiva. Pomůže jak na podzim po robě, tak na jaře před setím.

Při péči na menším pozemku nebo zahrádce vystačíte i s menším přístrojem. Stroje s lehkým motorem tak pomohou v práci i lidem s menší silou – ženám nebo seniorům. A i zde platí, že elektrické stroje s nutností vést do vzdálenosti proud obhospodaří menší plochu než stroje benzínové.

Benzinový kultivátor Vega Multi 36-60 >>>

Rychlý kontakt