Jak vybrat sněhovou frézu?

Trápí vás sníh na zahradě? Nevíte, jak se jej zbavit? Účinnou pomocí jsou sněhové frézy. S výběrem pravé sněhové frézy vám rádi poradíme v našem článku.

Sněhové frézy

Jaké sněhové frézy rozlišujeme?

Sněhové frézy odstraňují sníh pomocí tzv. šneku. Ten se rotací „zakusuje“ do sněhu. Sníh je poté přímo vyhazován odhozovým tunelem nebo šnek nejprve dopravuje sníh k lopatkové turbíně, která vysokými otáčkami sníh vyhazuje. Princip fungování sněhové frézy je u všech na trhu běžně dostupných fréz stejný. Sněhové frézy se liší dle různých parametrů.

Sněhové frézy můžeme dle konstrukce rozdělit na elektrické a benzínové, pojezdové a bezpojezdové, kolové a pásové.

Další rozdělení je též dle výkonu motoru, určení frézy s ohledem na pracovní podmínky a vybavení pro komfortní obsluhu.

Dle druhu pohonu šneku rozlišujeme frézy:

Elektrické frézy

Frézy s elektrickým motorem jsou určené jen pro odklízení sněhu na malých plochách a v nízké sněhové vrstvě. Tyto frézy mají malý výkon a nezvládnou odstranit vysokou vrstvu sněhu. Také nedokáží vyhodit sníh do větších vzdáleností. Elektrické sněhové frézy mají tzv. jednostupňový systém odhozu sněhu, což znamená, že šnek vysokými otáčkami sníh nabírá a zároveň vyhazuje tunelem.

Sněhová fréza jednostupňová MTD Smart M 53

Sněhová fréza jednostupňová MTD Smart M 53

Benzínové frézy

Benzínové frézy mají v naprosté většině tzv. dvoustupňový systém odhozu sněhu. Dvoustupňový systém je tvořen pomalu se otáčejícím šnekem, který nabírá a drtí tvrdší zmrzlý sníh. Sníh poté dopravuje k vysokootáčkové lopatkové turbíně, jež zajistí vyhození sněhu i do větších vzdáleností.

Novinkou jsou ještě frézy s třístupňovým systémem, který je tvořen přední vrtací spirálou pro snadné pronikání frézy i do tvrdších sněhových vrstev. Za vrtací spirálou je opět šnek a turbína podobně jako u dvoustupňové frézy.

Všechny běžné benzínové frézy mají kola (nebo pásy) poháněné převodovkou, která umožňuje zvolit rychlost a směr jízdy frézy. Benzínové frézy jsou určené pro odstraňování většího množství sněhu, na větších plochách a pro práci ve svahu.

Dvoustupňová pásová sněhová fréza MTD Ambition SF 66 TE

Dvoustupňová pásová sněhová fréza MTD Ambition SF 66 TE

Dle druhu pojezdu rozlišujeme frézy:

Bezpojezdové frézy

Pojezdem se rozumí pohon kol nebo pásů. Bezpojezdové frézy jsou v naprosté většině malé elektrické frézy, které nemají poháněná kola. Elektrickou frézu tedy musíme při práci tlačit ve směru jízdy. Při práci nám pomáhá přední šnek, který se „zakusuje“ do sněhu. Tím pomáhá fréze k pohybu vpřed.

Pojezdové frézy

Pojezdové frézy mají až 7 rychlostní převodovku, díky níž volíme vhodnou rychlost. Fréza se tak pohybuje dle nastavené rychlosti a ve zvoleném směru. Při odhazovaní velkého množství sněhu nebo i při práci ve svahu nastavíme nejpomalejší rychlost. Při malém množství sněhu můžeme zvolit vyšší rychlost. Pro rychlé přejíždění frézy nastavíme nejvyšší rychlost.

Pojezdové frézy mají samozřejmě i zpátečku. Ovládání směru jízdy – zatáčení – je u malých fréz pouze smykem nebo vypojením jednoho kola, takže je poháněno jen jedno kolo. Pojezdové frézy mají tedy poháněná kola nebo (dle konstrukce frézy) pásy.

Zatáčení u lépe vybavených fréz je řešeno opět mechanickým rozpojením levého, nebo pravého kola (nebo pásů) což se ale děje zmačknutím ovladacích páček u řidítek. Velké, těžké sněhové frézy mají dále i diferenciál, který zajistí spolehlivé ovládání frézy při zatáčení.

Pojezdové frézy dělíme na:

Kolové frézy

  • postačují na běžnou práci i do obtížnějšího terénu
  • pneumatiky disponují šípovým vzorem a zajistí spolehlivý záběr bez prokluzování a jistotu při ovládání směru

Pásové frézy

  • pásové frézy jsou vhodné do extrémního terénu (velké nerovnosti, svah, atd.)

Sněhové frézy dále dělíme:

Dle výkonu motoru

  • frézy s malým výkonem – vhodné pro občasné práce na malé ploše (např. všechny elektrické frézy a malé benzínové frézy)
  • frézy se středním výkonem (cca 6 - 10 HP) – vhodné pro častější používání i na větších plochách
  • frézy s motorem o velkém výkonu (od 10 HP výše) – vhodné do těžkých horských podmínek

Dle pracovních podmínek

  • obsluha těžkých, výkonných fréz s více funkcemi může být např. pro starší osoby nebo slabé ženy obtížná - vhodnější je lehčí kolová fréza se středním výkonem
  • záleží také na rozměrech frézy – při práci v těsné blízkosti domu, zaparkovaných automobilů apod. je vhodnější spíše malá, lehká a obratná fréza
  • pro odklízení sněhu v těžkých horských podmínkách potřebujeme výkonnou frézu, která ovšem vyžaduje jistou zkušenost a praxi od obsluhy

    Dle pracovních podmínek rozlišujeme sněhové frézy s ohledem na to, kdo bude frézu nejčastěji obsluhovat a v jakých podmínkách bude fréza pracovat.

Dle vybavení pro komfortní obsluhu

  • se základní výbavou a minimem ovládacích prvků (spínač motoru, ruční nastavení směru výhozu)
  • středně vybavené stroje (vícerychlostní převodovka, ovládání otáček motoru, atd.)
  • komfortně vybavené frézy (jednoduché a rychlé nastavení všech funkcí, elektrické startování motoru, motoricky nastavitelný směr a vzdálenost výhozu sněhu, světlomet, vyhřívání rukojetí, atd.)

 

Při výběru sněhové frézy musíte tedy zvážit hned několik aspektů: kde budete sněhovou frézu používat, v jakých podmínkách a jak často, kdo bude frézu obsluhovat, a jaké vybavení frézy požadujete. Pokud si nebudete s výběrem sněhové frézy vědět rady, obraťte se na nás a my vám ochotně poradíme.

Veškerou naši nabídku sněhových fréz naleznete >>>ZDE.

 

Rychlý kontakt